Frågor o Svar

Här finns de vanligaste frågorna och svaren: 

Radiatorn är bitvis kall upptill
 
Detta är normalt. Önskad rumstemperatur är nästan uppnådd, därför släpper ventilen bara in lite varmt vatten i radiatorn.
För att testa ventilens funktion kan man öppna den mera genom att ställa in termostaten på en högre temperatur. Då ska radiatorn bli varmare. Om detta inte sker kan det vara något problem i anläggningen, en anledning att låta en rörmokare ta sig en titt på din värmeanläggning.
 
Överdelen på radiatorn är alltid kall
 
Radiatorn kan behöva luftas
 
Min radiator förblir kall även efter att den luftats. Rummet är kallt.
 
Ventilen kan ha fastnat. I långa perioder, från vår till höst arbetar inte radiatortermostaterna, vilket gör att det kan bildas avlagringar på ventilkäglan och då får den svårt att reagera vid temperaturförändringar.
För att lösa detta problem måste man ta bort termostaten från ventilen. Med termostaten avmonterad kan du trycka på stiftet som sitter längst ut på ventilen - men dra INTE i stiftet! Stiftet ska kunna röra sig 1 - 2 mm, annars har ventilkäglan innanför fastnat. För att få ventilkäglan att lossna kan man knacka på ventilens sida tills stiftet fjädrar ut. Därefter sätter man tillbaka termostaten.
 
Om ovanstående procedur misslyckas måste man byta ventilinsatsen. Kontakta en rörmokare.
 
Radiatorn under ett öppet fönster i sovrummet är varm, trots att termostaten är nerställd så långt det går.

Om det är kallt ute känner termostaten detta och öppnar ventilen för att förhindra att värmesystemet fryser.

 


Nyheter